FARO RndR 2: overeenkomsten met Post-Covid

Pagina aangepast, 15 mei 2024

“De werkelijkheid is minder maakbaar dan ik dacht.”
Minister de Jonge in Corona-personferentie 26-11-21
Bron: NOS

Op de pagina Vliegen is te veilig  schrijf ik o.a.:
Er was, en is, in Nederland (ook wereldwijd) onvoldoende kennis ván en interesse ín de gevolgen van vliegtuigcrashes voor de overlevenden.
Crashes, en ook de persoonlijke gebeurtenissen en gevolgen van crashes, zijn vaak niet met elkaar te vergelijken. Er is te weinig ‘massa’ aan overlevenden om goed onderzoek te doen en passende zorg te verlenen. Crash-klachten/problemen worden te makkelijk ge-psychologiseerd en weg-geïndividualiseerd.
en
Vergelijking met Covid: dankzij het grote aantal Covid-patiënten wereldwijd en de maatschappelijke gevolgen duidelijk zijn, komt er onderzoek en mogelijke betere begeleiding/zorg naar bijvoorbeeld ook Long COVID.

Ik was weer eens te optimistisch. Ook bij Post-Covid duurt het lang voor er nieuwe inzichten komen. Het wantrouwen jegens de kwetsbare medemens/patiënt zit blijkbaar erg diep:

PZC 13 juni 2022 speciale kliniek nodig voor langdurige klachten na corona
… Regelmatig worden long covid-klachten door de maatschappij ‘gepsychologiseerd’. ,,En soms ook door de medische wereld’’, zegt Annemieke de Groot, directeur van C-support. ,,Eén van onze medisch adviseurs sprak een revalidatiearts. Die long covid-patiënten hè, zei ze. Die hebben allemaal wel een vlekje. …

Uit Trouw 1 april 2022
…Zodra de koorts was gezakt, moesten zij beginnen met revalideren. “Een deel van de patiënten reageerde daar goed op, maar anderen gingen eigenlijk alleen maar verder achteruit”, vertelt Paulien Goossens, revalidatiearts bij Merem Medische Revalidatie.
Die groep werd vaak verweten dat zij onvoldoende haar best deed.

Er zijn positieve ontwikkelingen. Door de grote groep Corona-getroffenen, vooral ook bij werkers in de Gezondheidszorg zelf, kan van de gevolgen niet meer weg-gekeken worden.

  • Een hypothese voor veel ‘vage’ Post-Covid is dat het autonome zenuwstelsel van slag is.
    Bron: artikel op Merem.nl
  • C-support bepleit een speciale kliniek voor langdurige klachten na Corona
  • In Nijmegen worden Corona-patiënten doorverwezen naar een gespecialiseerde persoonlijk begeleider

Laat duizend bloemen bloeien
Hopelijk worden deze nieuwe vormen van begeleiding (speciale kliniek en gespecialiseerd persoonlijke begeleider) afgestemd op de behoeften en mogelijkheden van de patiënten, ook buiten de grenzen van het Nederlands Medisch Systeem.
Niet alleen leren van het ‘fysieke’ buitenland maar ook van het ‘mentale’ buitenland. Bij wijze van experiment niet-‘reguliere’ artsen/ behandelaars inschakelen.
En tenslotte, patiënten en behandelaars niet overstelpen met vragenlijsten en protocollen.

Het zou wijs zijn indien uit al de Covid-ontwikkelingen ‘gezondheidszorg-breed’ lessen geleerd worden.

Bij anderen dan Covid-getroffenen kan nu ook gekeken worden naar een aanvullende verklaring/behandeling voor ‘vage’ klachten.
Met specifieke aandacht voor het autonome zenuwstelsel en immuunsysteem.

 

 

 

 

 

 

Crash, oorzaken en na-fase zijn complex en ingrijpend