FARO-RndR 2 – het zit tussen de oren

Pagina gestart 13 maart 2024; aangepast 22 maart

‘Zolang die biomedische oorzaak niet bekend is, is luisteren naar de ervaring van de patiënt des te belangrijker’
Uit artikel over Long Covid, Trouw, 8 maart 2024

 

‘Het zit tussen de oren’: makkelijke dooddoener
(1987) (inf.) het is psychisch. Vaak gezegd m.b.t. allerlei ziektes, waarbij dan geïmpliceerd wordt dat je de ziekte in kwestie aan jezelf of aan je ‘persoonlijkheidsstructuur’ te danken hebt. De genezing moet als het ware bewerkstelligd worden in het hoofd (tussen de oren). De ziekte wordt herleid tot een verkeerde manier van denken.
Bron: https://www.ensie.nl/woordenboek-van-populair-taalgebruik/het-zit-tussen-de-oren

In latere jaren wordt met ’tussen de oren’ ook wel bedoeld: de hersenen. Dit om aan te geven dat klachten vaak niet psychisch zijn.

Echter: een groot deel van de hersenen ligt fysiek boven de oren. Vanuit mijn eigen ervaringen vind ik dat er specifieker gekeken moet worden: fysiek tussen de oren ligt, naast de atlas-en-draaier en het evenwichtsorgaan, ook de hersenstam. Beschadigingen hieraan kunnen veel verstoren in het (ook psychisch) functioneren van een persoon.
Ook hier wreekt zich het gebrek aan zowel behoorlijke nazorg als aan analytisch denken na de crash.

De hersenstam zit werkelijk tussen de oren

Meer over de hersenstam
Hersenstam en functies.

Reeds in 1936 was bekend dat de hersenstam ook invloed heeft op zowel psychische processen.

Mogelijke tussen-de-oren letsel in Martinair crash in Faro
Door de ontoereikende stoelen zullen in het voorste gedeelte van het toestel, door de achterwaartse vliegrichting tijdens de crash, veel nekken en hoofden door een klap over de stoelrand beschadigd zijn. Met daarmee ook mogelijke beschadigingen tussen-de-oren.

Foto niet uit het gecrashte toestel maar later gemaakt in een MD11. De DC10 Anthony Ruys had vergelijkbare stoelen. Het ontbreken van een behoorlijke nekbescherming is goed zichtbaar.

 

 

 

 

 

Crash, oorzaken en na-fase zijn complex en ingrijpend