FARO-RndR-2: diepe doorbloeding van brein

Pagina aangepast 5 juli 2022

And once you’re gone,
you can’t come back
When you’re out of the blue
and into the black.
Neil Young: Hey Hey, My My (into the black)

Over de diepe doorbloeding van het brein en de praktische gevolgen van verstoring van deze doorbloeding komt steeds meer wetenschappelijke kennis.
In de praktische Gezondheidszorg is hier nog steeds veel te weinig aandacht voor.

Interessant berichten:
Radboud UMC, 2017: MRI voorspelt risico op dementie; Gevolgen Small Vessel Disease zichtbaar in het brein
UMC Utrecht, 2020: Schade aan de kleine hersenvaten … veroorzaakt meer cognitieve klachten

Uit www.hersenletsel-uitleg.nl over Traumatisch Hersenletsel: Doorbloedingsstoornis
Als er geen met de huidige onderzoeksmethodes  geen schade is vastgesteld aan het brein en een persoon wel klachten blijft houden is dat geen aanstellerij.
Onlangs is ontdekt dat in de tijd kort na een hersenschudding wel een doorbloedingsstoornis aantoonbaar was door middel van een SPECT-scan (contrastvloeistof-scan).
Complete tekst over doorbloedingsstoornis.


Mijn verhaal in het kort

Vóór de crash ben ik goed gezond, functioneer normaal genoeg en heb heel weinig medische kennis (nodig).
De eerste jaren ná de crash heb ik het vaak over een schraal brein. In mijn boek noem ik het in 1998 ‘alsof de energietoevoer naar mijn hersenen wordt afgesneden’.
De toenemende ernst van mijn klachten en het verband met verstoorde doorbloeding leg ik pas later, in het hoofdstuk 2000 – opnieuw beginnen. In de paragraaf ‘bewustzijnsvernauwing‘ schrijf ik o.a. ‘[dat ik] mijn bewustzijnsvernauwing het best beschreven vind als de verschijnselen die bij een TIA horen. Een TIA is als een voorbijgaande beroerte, een teken van een tijdelijk bloedtekort in een deel van de hersenen. Door onder andere de huisarts word ik gerustgesteld dat dat niet mogelijk is en dat ik me daar geen zorgen over moet maken. ‘

In 2005 een grote brein-achteruitgang waarbij de, om een andere reden, door een neuroloog voorgeschreven bloedverdunners mijn cognitief functioneren enorm verbeteren. Dit is geen reden door de neuroloog om verder te zoeken.
Dankzij een toevallig contact kom ik in 2008 aanraking met een Nederlandse instelling die een deel van mijn klachten wel kan plaatsen, zowel theoretisch als praktisch: een verminderde doorbloeding van mijn brein en met als oorzaak de fysieke crash-gebeurtenissen.
Een SPECT-scan, die ik bereid ben zelf te betalen, toont de verstoorde doorbloeding aan.
Vanaf 2015, met een verergering vanaf voorjaar 2021, ervaar ik dat mijn diepe doorbloeding en daarmee mijn functioneren snel verder verslechtert.
Gezien mijn klachten tijdens mijn steeds regelmatiger overbelastingen denk ik zelfs op weg te zijn naar Vasculaire Dementie.

Door de onbekendheid met verstoringen van de diepe doorbloeding van het brein én door het gebrek aan creatief en analytisch denken binnen de Gezondheidszorg lukt me nog niet hier goede hulp voor te vinden.
Dit veroorzaakt extra stress, vergroot verder mijn belasting en vermindert mijn praktische belastbaarheid.

 

 

 

 

 

Omdat de gevolgen zo ingrijpend, vaak onzichtbaar en mogelijk nog onbekend zijn…