FARO-RndR-2: De Verloren Jaren

Pagina in wording. Laatst bijgewerkt 15 november 2021

‘De Verloren Jaren’ 1993 – 1996.

In mijn boek (2002) beschrijf ik de periode 1993-1996 als ‘De Verloren Jaren’.
Nu (2021) en de afgelopen jaren is mij duidelijk geworden dat de periode 1993-1996 geen ‘verloren’ jaren waren maar juist ‘fundamentjaren, vooral de jaren 1993 en 1994.

In 1993 heb ik vaardigheden geleerd zoals mijn gevoelens herkennen, ervaren en toelaten. Daardoor kan ik anders met mijn gevoelens omgaan.
Deze vaardigheden heb ik in 1994 en 1995 verder ontwikkeld en praktisch toegepast in de training tegen vliegangst.
In latere jaren lukte het mij nog beter dit toe te passen.
Dagelijks maak ik gebruik van dit ‘herkennen, ervaren en toelaten van gevoelens’. Dit helpt mij om minder door emoties overvallen te worden.

Deze jaren heb ik ‘buiten het systeem’ diverse mensen ontmoet die mij toen, in latere jaren en vaak tot op heden enorm goed hebben geholpen.

Daarnaast heb ik ervaren dat de persoon ván en het contact mét de trainer of de therapeut belangrijker is dan de training of therapie op zichzelf.

De vaak frustrerende en zieker makende ‘wil-je-er-over-praten’- contacten mét en ‘ga-leuke-dingen-doen’-adviezen ván goed-bedoelende maar niet-begrijpende artsen en anderen ging ik steeds meer mijden.

Ten slotte heb ik gemerkt dat wanneer ik aan een behandelaar (of wie dan ook) mijn klachten alleen maar hoef toe te lichten, in plaats van de gesprekspartner te overtuigen van mijn klachten, er een kans is op succesvolle behandeling of helend gesprek.

Omdat de gevolgen zo ingrijpend, vaak onzichtbaar en mogelijk nog onbekend zijn…