Na de crash
 
Home
Na de crash
Het onderzoek
Herdenkingen
Gevolgen
Publicaties
Anthony Ruys Stg.
Actueel
Links en contact
Over deze site
Vlucht en crash

 

Dankzij het alarm voor de crash komt de hulpverlening snel op gang. Personen met zware brandwonden worden per helikopter naar ziekenhuizen in Lissabon gebracht. De overige gewonden naar het districtsziekenhuis in Faro.

In het ziekenhuis is het ondanks de chaos door het enorme aanbod van patiënten relatief rustig. Er is overzicht. Personeel dat een vrije dag heeft, komt naar het ziekenhuis om te helpen. Ook zijn er opeens veel Nederlanders die rond Faro wonen in het ziekenhuis. Deze mensen worden onmisbaar omdat zij ook als tolk optreden.

Inzittenden die na behandeling niet opgenomen worden in het ziekenhuis worden opgevangen in drie hotels in Faro. In ons hotel verblijft ook de bemanning. Misschien daarom is er bewaking in het hotel en is er niet al te veel toeloop van nieuwsgierigen en pers. Dit geeft een veilig gevoel. In het hotel zijn ook weer artsen en vrijwilligers die kunnen vertalen aanwezig. In de hal van het hotel ligt een hoop kleren waar je vervangende kleding uit kan zoeken. Dat is nodig ook want de kleren en schoenen zijn nat, verdwenen of stinken naar kerosine. In het hotel worden door overlevenden ervaringen uitgewisseld.

’s Avonds komen de eerste Nederlandse hulpverleners aan. De volgende ochtend wordt de terugkeer naar Nederland aangekondigd. Dit geeft een hele omslag van de sfeer. Voor mij begint de ‘ramp na de ramp’ die tot op de dag van vandaag voortduurt. Van ‘individueel slachtoffer’ voel ik me opeens ‘collectief probleem’  geworden. (Meer hierover in mijn boek)

We worden met bussen naar het vliegveld vervoerd en moeten daar een paar uur wachten. De terugvlucht is zo gespannen als je maar mag verwachten.
De aankomst op Schiphol is goed geregeld: de pers wordt op afstand gehouden en we worden in alle rust herenigd met onze familie.

De gewonden die in Faro behandeld zijn, worden in ziekenhuizen gecontroleerd. Zij worden opgenomen in het ziekenhuis of mogen daarna huis.

Op 30 december wordt in een Martinair-hangar op Schiphol een imposante herdenkingsbijeenkomst georganiseerd. Er zijn veel hoogwaardigheidsbekleders. Martinair directeur Martin Schröder belooft ons ‘een hand op onze schouder zolang wij er behoefte aan hebben’.
 

 

Home | Na de crash | Het onderzoek | Herdenkingen | Gevolgen | Publicaties | Anthony Ruys Stg. | Actueel | Links en contact | Over deze site | Vlucht en crash