Herdenkingen
 
Home
Na de crash
Het onderzoek
Herdenkingen
Gevolgen
Publicaties
Anthony Ruys Stg.
Actueel
Links en contact
Over deze site
Vlucht en crash

 

 HERDENKINGEN  EN  MONUMENTEN

Vanaf 1993 is in de Sint Jansbasiliek te Laren (NH) de jaarlijkse herdenking.

De Basiliek herbergt ook het officiŽle monument.

Een apart monument is de plaquette in het ziekenhuis van Faro. Deze is in 1997 aangeboden als dank voor alle ontvangen steun en hulp na de crash


Jaarlijkse herdenking

NB: herdenking 2014, eenmalig afwijkende tijd: van 12.00 tot 14.00 uur

Elk jaar is er op 21  december van 14.00 tot 16.00 uur de herdenking in de Basiliek St. Jan in Laren (NH).

De herdenking heeft de vorm van een stille wake waarbij stemmige muziek ten gehore wordt gebracht. De herdenking  is toegankelijk voor een ieder die zich bij de crash betrokken voelt. 

In de koffiekamer wordt koffie en thee geschonken.  Hier is ook de gelegenheid elkaars ervaringen te delen of bij te praten. 

 

Tot en met 2012 werd de herdenking rondom het altaar georganiseerd.

Voor het altaar stond tijdens de herdenking een glasplaat met daarin gegraveerd de namen van omgekomen inzittenden. Rondom de glasplaat brandden 57 kaarsen: 56 voor de omgekomen inzittenden en ťťn kaars ter nagedachtenis aan een Portugese luchthavenmedewerker die de ramp zag gebeuren, veel hulp heeft geboden en een week later bij een verkeersongeluk om het leven is gekomen.

     

 

Vanaf 2013 wordt de herdenking rondom het monument georganiseerd.

 

Vanaf 2014 zal tijdens de herdenking ook de glasplaat weer bij het altaar worden geplaatst, met aan beide zijden een brandende kaars.


 Monument

In een nis van de Basiliek St. Jan in Laren staat een vaas naar Portugees model met daarop namen omgekomen inzittenden omringd door twee vlinders. De vlinders symboliseren het kwetsbare en vergankelijke van het leven.

Dit monument kan gedurende het gehele jaar worden bezocht.

Bezoek is mogelijk na een kerkdienst of na afspraak. Het secretariaat van de Basiliek is bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 12.30 uur, telefoon 035 Ė 53 82 071.


Plaquette

In 1997 is in Faro een plaquette aangeboden als dank voor alle hulp na de crash.
Dit bedank-idee leefde al sinds de crash bij zeer veel mensen.
 
Inzittenden, nabestaanden en andere betrokkenen werkten op allerlei manieren aan deze actie mee. In het boek staat deze actie uitgebreid beschreven.

De aanbieding en onthulling was op 16 december 1997 in het ziekenhuis van Faro.
Na de toespraken werd de plaquette in de hal van het ziekenhuis onthuld.
Sjraar Rutten, een van de inzittenden, speelde hierna op de saxofoon het lied Memories.

Na afloop van het officiŽle gedeelte werd in de hal van het ziekenhuis nog lang nagepraat en werden nieuwe contacten gelegd.

        

 

Home | Na de crash | Het onderzoek | Herdenkingen | Gevolgen | Publicaties | Anthony Ruys Stg. | Actueel | Links en contact | Over deze site | Vlucht en crash